Skapa ett boråd

Vill du starta ett boråd?

Det är enkelt att starta upp ett nytt boråd! Nedan listas det som behöver göras innan ni kan klassas som ett fullfjädrat boråd med allt vad det innebär. Det kan se ut som mycket men skulle man lägga ihop all tid som för uppstarten så skulle det inte ta mer än en dag.

Vissa boendeföreningar har massor av aktiviteter medan andra har till exempel någon enstaka fest eller äskar pengar någon gång per termin. Båda varianter är helt ok så känns ingen press på att ni måste göra en massa olika saker eller att ni snabbt måste komma igång med verksamheten.

 

1. Kontakta KOMBO

Kontakta KOMBO för att redan från början få råd och stöd från oss. Vi kan till exempel hjälpa till med information, både om KOMBO och om boendeföreningar, delta på husmötet eller ge ett bidrag till fika på mötet. Vi svarar gärna på alla frågor ni kan tänkas ha!

 

2. Ordna ett husmöte

Ordna sedan ett husmöte om att en boendeförening ska börja existera. Ni och övriga boende kan diskutera önskemål för borådets verksamhet och vilka regler som ska gälla. Då får andra boende också en chans att anmäla intresse för att gå med i styrelsen. De regler ni kommer fram till blir boendeföreningens stadgar. 

Mallar finns Här

3. Ansök om organisationsnummer

Någon i styrelsen, vanligen ordföranden, ska sedan kontakta Skatteverket för att registrera föreningen som en ideell förening och få ett organisationsnummer. Som ideell förening har borådet skyldighet att deklarera eller lämna särskild uppgift, men detta brukar inte vara något omständigt.

 

4. Skaffa bankkonto 

Alla boendeföreningar ska ha ett bankkonto dit vi kan betala ut föreningsbidraget samt äskningar. Någon i styrelsen ordnar bankkonto genom att ta med sig ett styrelsemötesprotokoll till banken där det står föreningens namn, vilka som sitter i styrelsen och vilka som är firmatecknare. Kontakta gärna banken innan och ta reda på vad ni behöver. 

 

5. Sätt upp mål 

När det mer administrativa har klarats av behöver styrelsen sätta sig ned och fundera vad just den här nya boendeföreningen ska ha för mål med verksamheten. Börja gärna smått med en eller två punkter och känn er fram. 

 

Vill ni läsa mer, se: Här

 

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?