Boråd

Boråd

I många studentbostadsområden finns en lokal boendeförening; boråd. Deras syfte är att tillvarata de boendes intresse genom att göra bostadsområdet så bra och trevligt som möjligt, samt att föra de boendes talan i hyresförhandlingen. 

Kårservice arbetar för att aktivt stödja bildandet av ytterligare boråd i Norrköping och Linköping och att aktivera de som nu är passiva.

Alla områden har inte aktiva föreningar, kontakta oss för mer information om just ditt område har en aktiv förening eller om du är intresserad av att starta en. För att ta reda på mer om boråd, vilka som finns, om vad de gör och hur allt fungerar,  klicka på Borådsguiden.

 

Vad gör en borådsmedlem?

Borådsmedlemmar är helt vanliga studenter som bor i det egna området, är engagerade i boendefrågor och som vill stödja sina grannar. Borådsmedlemarna  är en länk mellan studenterna i området och KOMBO. När det närmar sig en hyresförhandling tar KOMBO in synpunkter från boråden och under resten av året stöttar KOMBO boråden.

 

Borådens utformning

Boendeföreningarna varierar mycket i storlek, både till hur många medlemmar de har och hur många de är i styrelsen. Allt ifrån två personer upp till tolv personer är vanligt att se i styrelserna och antalet medlemmar beror helt och hållet på hur många som bor i området eller fastigheten. Det varierar även mycket i hur mycket de olika boendeföreningarna gör under året vilket är helt upp till styrelserna själva att bestämma. Det viktigaste är att boendeföreningarna existerar.

 

Vad gör föreningen?

Exempel på vad en boendeförening kan göra:

* Arrangera fester för de boende, till exempel grillfester & filmkvällar

* Ta in synpunkter och önskemål från de boende och vidarebefordrar dem till hyresvärden eller KOMBO

* Hyra ut symaskiner, sängar, cyklar och verktyg

* Hyra ut transportmedel

* Äska pengar av KOMBO till aktiviteter och trivselåtgärder

* Referensgrupp för hyresförhandlingarna

* Ha hand om gym

Om du som boende vill förändra eller förbättra något i ditt bostadsområde kan du vända dig direkt till borådet med din idé.

 

Våra boråd

Norrköping

Norrköping är visserligen en ny studentbostadsort (1997) men har många bostadsområden. Boråd finns just nu på Konstantinopel, Assessorn, Gripen, Vattentornet, Kopparhusen och Dalkarlen. Här nedan hittar du borådens hemsidor/Facebooksidor. 

Gripens boråd

Dalkarlens boråd 

Vattentornet

Assessorn

Konstantinopel (för tillfälligt inaktivt)

Kopparhusen (för tillfället inaktivt)


Linköping

Linköping har färre men större studentbostadsområden än Norrköping. Det äldsta borådet bildades på Flamman när de första studentbostäderna stod klara 1964. Nuvarande boråd finns på Flamman, Ryd samt Irrblosset. Här nedan hittar du borådens hemsidor/Facebooksidor. 

FR Flamman

FR Irrblosset

FR Ryd

Borådet på Ryds Allé


Beställ intyg

Här nedan kan du som varit aktiv i ett boråd eller boendeförening beställa ett intyg från oss på KOMBO som styrker ditt engagemang. Intyget skickas hem till din postadress inom 14 dagar. 

Beställ intyg här!

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?