Tips för inneboende

Tips för inneboende 

Om du är inneboende eller söker boende hos någon som hyr ut ett rum så finns det vissa saker att tänka på då det skiljer sig en aning från att bo i lägenhet eller korridorsrum. Viktigt att komma ihåg är att du bor i en annan persons hem och även om din hyresvärd naturligtvis måste visa dig respekt också så är det viktigt att du förhåller dig till de regler hyresvärden satt upp. Om inga sådana regler anges av hyresvärden bör du själv be om att få förhandla om dem för att undvika eventuella missförstånd och/eller konflikter i framtiden. Likaså kan du be om att få förhandla om befintliga regler ifall du inte är nöjd. Kom dock ihåg du inte har rätt att få igenom en ändring efter att du skrivit på kontraktet. På samma sätt kan inte värden ändra i kontraktet efter påskrift utan ditt medgivande.

 

Några saker som bör diskuteras

Städning - Vad förväntas gällande städning, både av ditt eget rum och av gemensamma ytor? Att du ska hjälpa till med städning av gemensamma utrymmen som du har tillgång till är rimligt, Att du ska städa hela lägenheten (inklusive värdens eget rum) själv är det inte. Gör upp om hur och när det ska städas och vem som gör vad, tex dammsugning och våttorkning 1 gång per vecka där ni ansvarar för städningen varannan vecka.

Sopor - Sopor går ju tyvärr inte ut av sig själva och liksom för städning bör ni göra upp om hur detta ska åtgärdas. Vem som går ut med dem, hur ofta och hur ni gör med sorteringssopor.

Tider för dusch och matlagning - Vissa hyresvärdar kan vilja ha sina bestämda tider för dessa saker, speciellt om ni delar badrum och/eller om köket är trångt. För att undvika stressiga mornar kan det vara en bra ide att göra upp om vad som gäller.

 

Plats i kylskåp, kyl, skafferi och skåp - Hur mycket plats har du att fritt disponera i kökets alla förvaringsutrymmen? Får du använda hyresvärdens porslin, stekpannor etc eller ska du ta med dina egna? I de flesta fall ingår husgeråd i hyran men det kan förstås ibland inte göra det, så antag inte att det gör det.

 

Gäster - Vad säger hyresvärden om att ta hem gäster? Vissa vill inte ha några främmande människor i bostaden alls medan andra är ok med att du har halva klassen hemma på middag ibland. Om hyresvärden är ok med att du tar hem folk så bör det klargöras i vilken mån, t. ex. om flera än en gäst samtidigt är ok och om denne får övernatta.

 

Rökning - Många hyresvärdar vill ha rökfria hyresgäster. Är du rökare så kan det kan ändå vara värt att kolla med en potentiell hyresvärd om det är ok så länge som du röker utomhus och aldrig inomhus eller om du är villig att använda tuggummi eller plåster istället. I övrigt är det tyvärr inte mycket att förhandla om.

 

Hemförsäkring - Som inneboende är det rekommenderat att du skaffar en egen hemförsäkring och en hyresvärd kan ha som krav att du skaffar en. Det rum du hyr räknas som din egen bostad och det ingår därför sällan i hyresvärdens hemförsäkring.

 

Inventering av möbler - Om möbler ingår i hyran bör en inventering av dessa göras i samband med inflytt. Skick på möblerna kan gärna dokumenteras med bilder. På så sätt är du skyddad mot anklagelser om förstörda eller onormalt slitna saker och värden riskerar inte att få några saker förstörda utan att kunna kräva ersättning. Om du har tillgång till allmänna utrymmen (vilket man i de flesta fall har som inneboende) så skadar det inte att ha med de möblerna också.

 

Övriga tips

Klicka gärna med  hyresvärden - Du behöver naturligtvis inte bli bästa kompis med din hyresvärd och många kan vilja hålla hyresvärd-hyresgästrelationen rätt neutral. Andra vill gärna ha det lite mer socialt. Detta är bra att ta reda på innan man skriver på ett kontrakt och oavsett tänkt umgängesgrad er emellan är ett tips att ändå ha någon sorts personkemi med hyresvärden. Känns det helt fel så kan boendet bli stelt och jobbigt även om ni båda är respekftfulla och vänliga mot varandra.

 

Adress - Många tror att adress ska anges som ℅ (“care of”) när man är inneboende men detta är felaktigt. "Care of" innebär att den som posten då är adresserad till har ansvar för posten vilket förstås inte är fallet - du ansvar ju för din egen post, inte hyresvärden. Istället ska en namnlapp med ditt namn sättas upp på dörren och adress skrivs som vanligt.

 

Kom ihåg att folkbokföra dig på adressen du bor på. Detta gäller även om du är inneboende eller bor i andra hand.

 

Flyttstädning - När du flyttar ut ska du naturligtvis flyttstäda ditt rum på samma sätt som du skulle städa en lägenhet inför flytt. Har du egen toalett/badrum ska det flyttstädas det med, inklusive avloppet. Säger inte hyresvärden uttryckligen att du inte behöver flyttstäda så ska det ändå göras.

 

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?