FAQ

FAQ - Frequently asked questions

 

Kan KOMBO fixa en bostad åt mig?

Tyvärr inte, då KOMBO är en hyresgästorganisation och inte har några egna fastigheter. I våran bostadspool hyr privatpersoner ut boende och de väljer själva ut vilka de vill hyra ut till, något vi inte kan styra över. Det vi kan hjälpa dig med är tips och råd om var och hur du kan hitta bostad samt i nödfall, nödbostaden som är öppen under augusti och september.

Är det svårt att få bostad?

Som generellt i Sverige är bostadssituationen svår just nu, inte minst för studenter. Speciellt inför höstterminen är det många som söker bostad och konkurrensen är därför hög. För att underlätta för nyantagna studenter reserverar de kommunala studentbostadsbolagen Studentbostäder (Linköping)och StudentBo (Norrköping) framförallt korridorsrum för dem. Man måste dock fortfarande konkurrera med sina köpoäng med andra nyantagna och alla kommer inte få studentbostad till terminsstarten. 

För att öka sina chanser bör man därför undersöka alla alternativ, inte bara studentlägenhet eller korridorsrum utan även andra, kommunala och privata, hyresvärdar, leta på andrahandsmarknaden samt söka inackorderingsrum och kollektiv. En tillfälligt lösning, som att få hos en fadder, klasskompis, på vandrarhem eller i vårt nödboende(endast tillgängligt på hösten) kan behövas. MEN det är absolut inte omöjligt och de allra flesta kommer ha hittat något permanent efter några månader, Var bara aktiv i ditt sökande och var öppen för olika lösningar så kommer det att lösa sig!

Jag vill gärna ha en egen lägenhet, hur får jag det?

Att få tag på en egen lägenhet(1-2 rum) till hösten är i regel det svåraste alternativet. Det är oftast enklare att få tag i en större lägenhet än en ett eller tvåa. Om du är öppen för att dela en lägenhet med flera studenter kan du ta en större lägenhet och annonsera efter rumskamrater på exempelvis Blocket. Andra alternativ är att bo inneboende, söka till redan existerande kollektiv, söka en andrahandslägenhet eller att söka sig till de privata bostadsbolagen i och utanför Linköping & Norrköping som inte använder köpoäng. 

Du kan behöva ta någon form av delat boende i början och sedan fortsätta ditt sökande. På våren och sommaren kommer det i regel vara betydligt lägre efterfrågan på studentlägenheter.

Jag har inte hittat boende och jag har sökt överallt! Hur gör jag?

Det kan vara svårt och tidskrävande att få tag på boende  men i slutändan planar trycket ut sig. På vår hemsida finns det tips om hur du kan tänka kring bostadssökande och vad du bör göra, exempelvis registrera konto på flertalet bostadssidor. Sen är det bara att fortsätta hålla ögonen öppna och aktivt söka allt som kommer upp.

Du bör även kolla på andra boendealternativ än korridor eller egen  lägenhet, exempelvis att gå ihop med några klasskamrater och hyra en större lägenhet tillsammans. Detta sker ofta efter skolstarten då man träffat andra som också behöver boende. Att bo inneboende hos någon privatperson eller söka boende på någon av orterna utanför Linköping och Norrköping är också värt att överväga.

I fall att du verkligen inte hittat någon lösning så har vi på KOMBO nödbostad under augusti och september. Mer information om denna hittar du här.

Jag ställde mig i bostadskö igår, hur ska jag kunna konkurrera med alla andra?

Under sommaren (juli/augusti) reserverar de kommunala bolagen Studentbostäder och Studentbo boenden för just nyantagna studenter. Så, även fast någon med väldigt höga köpoäng sökt samma bostad får du som nyantagen förtur. På respektive bolags hemsidor finns närmare information om hur förturen fungerar och gäller.

Vad det gäller privata bolag så tillämpar inte alla kösystem utan väljer istället ut en av alla sökande utifrån kriterier som behov, inkomst, speciella omständigheter osv. Därför ska man alltid skriva några rader om sig själv och varför man söker boende när man ansöker hos ett sådant bostadsbolag. Av de privata värdarna utan köpoäng har Willhem och Victoriahem oftast lediga bostäder.

Ställen som Blocket och vår databas har inget kösystem. Annonsören väljer själv ut vem denne vill hyra ut till och man bör därför precis som hos bostadsbolag utan kösystem inkludera några rader om sig själv då man söker. Att enbart skriva att du är intresserad av bostaden kommer sannolikt att få dig utsorterad när annonsören fått många ansökningar. Har annonsören angett ett telefonnummer är det i regel bäst att ringa eftersom ett mail lätt försvinner i mängden när en annonsör får många svar.

För att ytterligare öka dina chanser att få något, sök inte enbart lägenheter i Linköping eller Norrköping utan var öppen för att bo inneboende och/eller bo på pendlingsavstånd tills du lyckats få något annat. 

Vilket område är bäst att bo i?

Vilket område som är bäst varierar från person till person. Det är svårt att säga vad som är bäst för just dig. Både i Linköping och Norrköping är studentbostäderna utspridda på olika områden i staden, samtliga med cykelavstånd till samtliga campus, de flesta även gångavstånd. Vi har försökt beskriva varje studentbostadsområde lite kort, det kanske kan vara till hjälp, annars får du testa dig fram. Beskrivningarna hittar du här.

Vad är en rimlig hyra?

Vad en bostad kan kosta varierar beroende på vad det är för typ av bostad, byggnadsår, vad som ingår i bostaden, område samt storlek. Ett korridorsrum brukar ligga mellan 3000-4500 kr i månaden, lägenheter ligger på ca 4000-8000. I de flesta studenthyror ingår el, vatten, värme och internet. Vissa är även basmöblerade, för några bostäder betalas dock el och internet separat. De flesta studentbostäder har 10-månaders hyra vilket innebär att den totala årshyran sprids ut på 10 månader för att på så sätt ge hyresfritt under sommaren. Så, mellan 2500-8000 i månaden är vad du kan räkna med att du kommer få betala.

Hyr du en hyreslägenhet i andrahand eller bor inneboende i en hyresrätt ska hyreskostnaden motsvara den faktiska kostnaden för den som hyr ut har, med ett litet påslag ifall rummet eller lägenheten är möblerad. För andrahandsuthyrning av ägd lägenhet eller hus(vilket inkluderar inackorderingsrum) gäller andra regler och rímlig hyra beror på lägenhetens/husets värde. Det är därför svårt att säga ett intervall för det. De flesta som annonserar ut rum via oss  tar dock en hyra på ca 2500-4000 där allt är inkluderat. För mer information, se: https://bostad.karservice.se/pages/visit/100090

Jag har fått boende från september/oktober men börjar i augusti, vad gör jag?

Många studentbostäder blir tillgängliga från september eller oktober och till dess behövs ett tillfälligt boende. På vår sida och ibland även på Blocket finns ofta privatpersoner som hyr ut tillfälligt boende. Du kan även få hjälp av äldre studenter, s.k. faddrar, med sovplats den första tiden. Vandrarhem kan även vara ett alternativ, likaså diverse semesterboenden som hyrs ut veckovis. Om det skulle krisa med sovplats så finns vårt nödboende mellan början av augusti och mitten av oktober. Det består av två stycken tre-rummare i Linköping vilka delas med upp till 10-15 andra studenter, och en en-rummare i Norrköping vilket delas upp mellan 1-2 studenter. Nödboende kostar 120:-/natt och 800:- /vecka.

På er hemsida står det att man kan pendla från andra orter. Gör folk det? Är inte det jobbigt?

Då Linköpings universitets campus ligger i Linköping respektive Norrköping är det förstås där som de allra flesta vill bo. Det medför dock att det kan vara svårt att hitta bostad i de städerna till höstterminens start. Det är faktiskt ganska många som pendlar under studietiden, utan problem. Bostadsletandet kan underlättas om du är villig att åtminstone för en period bo i en annan stad eller ort i Östergötland. En 30-dagarsbiljett för hela länet kostar cirka 850:- för studenter.

Vi har listat pendlingstider från närliggande kommuner, samtliga under 1 timmes tid. Vi har även intervjuat studenter som pendlar om hur det funkar för dom, läs mer om detta här.

Jag vill lägga ut en annons på er hemsida, hur gör jag?

Kul att du vill hjälpa till! På vår hemsida finns det på startsidan till höger en knapp där det står ‘Hyr ut bostad’. Tryck på denna och följ alla steg för att publicera annonsen. När du är klar klickar du på skicka annons. Annonsen ska sedan godkännas av oss handläggare på KOMBO innan den publiceras. Du får ett automatiskt mail när annonsen är publicerad. 

Om du vill göra det enkelt för dig själv kan du även ringa oss på kontorstider och be oss lägga upp annonsen. Det vi då behöver veta är vad som hyrs ut, adress, hur länge uthyrningen gäller, pris samt kontaktuppgifter. Du kan även maila till oss..

Mitt konto har blivit nekat på er hemsida, varför? 

Om ditt konto blivit nekat beror det med största sannolikhet på att du laddat upp fel antagningsbevis. För att få kontot godkänt krävs ett officiellt dokument från antagning.se (under "Mina sidor" och "Anmälan" där finns det en länk med "Ladda ner som pdf-dokument") eller Linköpings universitet som visar vad du är antagen till, år, studieort samt ditt namn och personnummer. Först när du gjort detta kan du kontakta våra hyresvärdar. Det dokument du har bifogat nu styrker inte att det är du genom ett namn och personnummer, bara att någon blivit antagen. Att detta är så viktigt beror på att vi reserverar våra annonser till just nyantagna studenter och vi vill därför försäkra oss om att inga gamla studenter eller icke-studenter ska kunna konkurrera med nyantagna om dem. Följ bara stegen ovan så kommer vi kunna lägga in dig i vårt system.

 

 

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?