Bli inte lurad!

Tyvärr finns det folk där ute som inte drar sig för att tjäna snabba pengar på bostadslösa studenter. Inför höstterminerna kan man därför hitta bluffannonser på nätet och om du själv annonserar att du letar efter boende riskerar du att bli kontaktad med oseriösa erbjudanden. Det rör sig om personer som försöker hyra ut lägenheter som inte finns, eller som de själva inte har tillgång till.

Inte alla hyresvärdar är lika snälla som våra studentbostadsföretag. Några är tyvärr riktigt trista typer som mest är ute efter dina pengar. Men vad gör man då om man är i desperat behov av en lägenhet och känner sig lite osäker på om hyresvärden som just erbjudit en kontraktet är seriös?

 

Titta på lägenheten

Detta är A och O för att t.ex. inte bli lurad på depositionen. Kan du inte åka ut och titta på lägenheten själv, kanske du kan be en kompis eller släkting titta på den åt dig? Samtidigt kan du eller din utsände bilda sig en uppfattning om personen som visar lägenheten. Även om du inte har möjlighet att själv titta på lägenheten (för att du t.ex. inte bor i stan) eller skicka en kompis, be att få titta på den för att se hur annonsören reagerar. Kommer denna med en massa ursäkter till varför hen inte kan visa bostaden bör du dra öronen åt dig.

Lita på din magkänsla

Känns personen som visar lägenheten underlig eller otäck? Våga då tacka nej till lägenheten; det kommer andra erbjudanden. Du kan även kontakta oss så hjälper vi dig och ger vår syn på situationen. 

Begär att få allt skriftligt

Hyreskontraktet ska naturligtvis alltid vara skriftligt. För att få hjälp att få med allting i kontraktet kan du ladda ner mallar från vår hemsida. Du har även rätt att få skriftliga hyresavier, liksom kvitton på dina inbetalningar om hyran t.ex. går till en privatperson. Den hyresvärd som vägrar ska du akta dig för!

Kontakta kommunen, Hyresgästföreningen eller KOMBO om du är osäker

Ibland har de "svarta listor" på ökända hyresvärdar som har fått många anmärkningar på sig, eller till och med blivit dömda i hyresnämnden.

Om du fortfarande tvekar, gör en kreditkontroll

En hyresvärd som känns skum, har fått kritik från tidigare hyresgäster och som dessutom har stora betalningsanmärkningar bör man inte skriva kontrakt med. Tänk bara på att kreditkontrollen inte är hemlig - den som blir föremål för en kreditkontroll får alltid ett brev hemskickat till sig.

 

Bluffannonser 

Det kan vara svårt att hitta rätt i bostadsdjungeln, och tyvärr finns det en del fula fiskar där ute. Som tur var går det att lära sig att känna igen varningstecknen. Om något av följande stämmer in på ett erbjudande så var på din vakt!

De försöker stressa fram ett svar från dig

Bedragare använder ofta en metod där de försöker stressa dig till att tacka ja till ett erbjudande. De kan hävda att det finns väldigt många som sökt men att just du kan få rummet eller lägenheten om du svarar snabbt. Som nyantagen student som är stressad över sin boendesituation är det förstås lätt att falla för detta då man gärna vill tro att boendet är ett mail ifrån att lösas. Låt dig inte sugas in av den stressiga tonen. En seriös hyresvärd bör inte ha så bråttom att hyra ut. Speciellt till hösten då det kommer många nya studenter så har ingen vettig hyresvärd problem med att hitta lämpliga hyresgäster så det finns ingen anledning till den brådskande tonen.

De frågar inte om referenser eller inkomst

En seriös hyresvärd bryr sig om vem denne hyr ut till där förmågan att betala hyran är bland det mest intressanta. De kommer därför vilja ha  någon form av intyg på att du har en fast inkomst, såsom anställning eller beviljat studielån. Bedragare är ofta väldigt måna om att du snabbt ska betala en deposition eller en första hyra men hurvida du kommer kunna betala hyran senare frågas det i regel aldrig om. Samma sak gäller referenser om hur du är som hyresgäst. De flesta seriösa hyresvärdar efterfrågar detta innan de accepterar en hyresgäst.

Depositionen

Det är på depositionen, som ska betalas innan man fått se lägenheten, som bedragaren tjänar sina pengar. Är depositionen hög i förhållande till hyran är det läge att dra öronen åt sig. Detsamma gäller om annonsören vill att du betalar för något du inte kunnat titta på. Erbjudanden med deposition behöver inte alls vara oseriösa, men var noga med att titta på objektet innan du betalar!

Mottagaren av depositionen befinner sig inte i Sverige

För de flesta bluffar vi stött på ska depositionen betalas till ett konto i utlandet, ofta UK. Den som vill hyra ut anger t.ex. att de ärvt en lägenhet i Sverige men bor utomlands eller att depositionen ska betalas till en släkting som bor utomlands. 

Deposition/hyra ska betalas via Western Union eller Moneygram transfer

Det är mycket vanligt att bedragare begär att deposition eller en första hyresinbetalning ska göras via Western Union eller Moneygram transfer.

Hyresvärden ber dig skicka en kopia på ditt pass eller ID

Det betyder inte nödvändigtvis att det är ett bedrägeriförsök men tänk igenom situationen noga innan du skickar iväg kopior av dina identitetshandlingar. Om det är en bedragare kan denne sedan använda ditt namn och kopian av ditt pass/ID när nästa offer kontaktas. I värsta fall kan du också råka ut för identitetsstöld.

Samma person annonserar ut flera bostäder.

Olika annonser för flera olika lägenheter skrivna av samma person, eller av olika personer med samma e-post eller telefonnummer är ofta ett säkert tecken på att personen bluffar. Visst kan en och samma person äga flertalet bostäder men det är inte speciellt vanligt så undvik helst denna typ av annonsör.

Googla namnet, e-postadressen och telefonnumret i annonsen, plus ord som "lägenhet", "apartment" eller motsvarande så ser du om personen försöker hyra ut lägenheter även i andra städer. 

Annonserna kan vara skrivna på både svenska och engelska, men vänder sig ofta till målgrupper som kan ha svårt att syna bluffen, såsom utbytesstudenter utan erfarenhet av svenskt uthyrningsförfarande eller unga studenter i städer med stor bostadsbrist såsom Stockholm och Göteborg. Men Linköping och Norrköping är på intet sätt förskonade, så det lönar sig att vara på sin vakt.

Är du osäker på om du fått ett blufferbjudande eller på om din potentiella hyresvärd är seriös, är du välkommen att kontakta oss på KOMBO!

 

Bedrägerier och alias

Nedan ser du hemsidor och alias som varit inblandade i bedrägerier mot studenter. Tacka inte ja till några erbjudanden från dessa sidor eller alias. Bostäderna de erbjuder finns inte. För att se exempel klicka på länkarna för bedrägerikontrakt 1 och 2 samt bedrägerikonversationer. Det är inte ovanligt att scammers använder namn från faktiska personer från t.ex. Eniro eller från pass från tidigare offer.

Hemsidor

studentroomseu.org

roomsdirectsweden.com

studentroomssweden.com

http://solutionsrental.com/

http://kombobostadkarservice.com/bostad.karservice.se/housing-applicants/beware/fake-ads/trustwebsites.html Det här är en fejksida som utger sig för att vara KOMBO. Lita inte på informationen du hittar här. Vår hemsida finns på bostad.karservice.se.

 

Alias

Sandra Antoinetta Schoenmakers

Olena Igorivna

Valery Zikrat

Anna Ladiilala

Ashabi Johnson

Lola Cici Adepoju

Christian Beller

Marta Michalak 

Veronika Tofunmi

Pedro Silva

Veronika Tofunmi

Clara Cambra

Marta Michalak

Alize Karacicek 

Boll Patricia

Grobin Abdulrazaq

Turus Kinte Swain

Marianna Yarmolyych

Markus Stael von Holstein

Chris Wills

Selilea Lea

Selina Lea Maura

Khalid Ahmed Adams

Simone Renate

Daniel Johansson

Sabrina Timmermann

Katelyn Majorie Areington

Beatrice Achieng

Charlotte Noble

Charlotte Queen

Ela Broniv

August Broniv

Kevin Kemp

Felicia Klarke

Elina M. Hansson

Alice

Estelle Chollw

Hans Kling 

Helen Barrick

Julia Ibne

Jorge Santana

Julia I Pinto

Kristin Johansson

Lars Olsson

Thelen Jasmin Maria

Charlotte m. Ehrnborg

Katrin Wöhr

Boris Omidele

Beatrice Noble

Ulrich Lundgren

Kirill Romanenko

Maria Wozniak

Mail

valery.zikrat94@outlook.com

margaretraquel76@gmail.com

johnsonashabi39@gmail.com

bellerchris556@gmail.com

clarabra05@gmail.com

michalakmarta29@gmail.com

karaciceka08@gmail.com

bollp9385@gmail.com

haielyloretto@gmail.com

dianamonacabrera@gmail.com

selinaleam@gmail.com

officialkhalidadams@gmail.com

aveletede12@gmx.ch

hanssodan@hotmail.com

tiegssimone@gmail.com

officialkhalidadams@gmail.com

gooseinboots95@gmail.com

tsabrina625@gmail.com

tsabrina625@gmail.com

majorkatelyn@gmail.com>

siraugustbroniv@gmail.com

feliciaclarke@outlook.com

alice.f12@hotmail.com

ella.barrick@aol.com

estellechollwestelle-c2014@outlook.com

helenbarrick46@gmail.com

hanskling50@outlook.com

jge483@aol.com

julia.ibn@aol.com

lars.olsson74@outlook.com

sjanina1996@gmail.com

tjmaria1997@gmail.com

aron.lisa1@yahoo.de

qcharlotte459@gmail.com

jgoldbt@gmail.com

wohrk1991@gmail.com

beatrice.achieng43g3@gmail.com

beatrice.achieng4893@gmail.com

lundgren355@gmail.com

cuza706nco@gmail.com

verna77Robinson@gmail.com

oliver.karlsson02@outlook.com

Logga in

Registrera

Genom att klicka på knappen godkänner du villkoren

Avbryt

Glömt?