Bli inte lurad!

Tyvärr finns det folk där ute som inte drar sig för att tjäna snabba pengar på bostadslösa studenter. Inför höstterminerna kan man därför hitta bluffannonser på nätet och om du själv annonserar att du letar efter boende riskerar du att bli kontaktad med oseriösa erbjudanden. Det rör sig om personer som försöker hyra ut lägenheter som inte finns, eller som de själva inte har tillgång till.

Inte alla hyresvärdar är lika snälla som våra studentbostadsföretag. Några är tyvärr riktigt trista typer som mest är ute efter dina pengar. Men vad gör man då om man är i desperat behov av en lägenhet och känner sig lite osäker på om hyresvärden som just erbjudit en kontraktet är seriös?

Titta på lägenheten

Detta är A och O för att t.ex. inte bli lurad på depositionen. Kan du inte åka ut och titta på lägenheten själv, kanske du kan be en kompis eller släkting titta på den åt dig? Samtidigt kan du eller din utsände bilda sig en uppfattning om personen som visar lägenheten.

Lita på din magkänsla

Känns personen som visar lägenheten underlig eller otäck? Våga då tacka nej till lägenheten; det kommer andra erbjudanden.

Begär att få allt skriftligt

Hyreskontraktet ska naturligtvis alltid vara skriftligt. För att få hjälp att få med allting i kontraktet kan du ladda ner mallar från vår hemsida. Du har även rätt att få skriftliga hyresavier, liksom kvitton på dina inbetalningar om hyran t.ex. går till en privatperson. Den hyresvärd som vägrar ska du akta dig för!

Kontakta kommunen, KOMBO eller Hyresgästföreningen om du är osäker

Ibland har de "svarta listor" på ökända hyresvärdar som har fått många anmärkningar på sig, eller till och med blivit dömda i hyresnämnden.

Om du fortfarande tvekar; gör en kreditkontroll

En hyresvärd som känns skum, har fått kritik från tidigare hyresgäster och som dessutom har stora betalningsanmärkningar bör man inte skriva kontrakt med. Tänk bara på att kreditkontrollen inte är hemlig - den som blir föremål för en kreditkontroll får alltid ett brev hemskickat till sig.

Bluffannonser 

Det kan vara svårt att hitta rätt i bostadsdjungeln, och tyvärr finns det en del fula fiskar där ute. Som tur var går det att lära sig att känna igen varningstecknen. Läs vår guide Oseriösa annonser för att se vad man ska vara på sin vakt mot!

De försöker stressa fram ett svar från dig

Scammers använder ofta en metod där de försöker stressa dig till att tacka ja till ett erbjudande (och oftast även snabbt skicka pengar för "hyran"). De kan hävda att det finns väldigt många som sökt men att just du kan få rummet eller lägenheten om du svarar snabbt, ingen tid för att fundera ges. Som nyantagen student som är stressad över sin boendesituation är det förstås lätt att falla för detta då man gärna vill tro att det är en riktig annons och man inte vill råka gå miste om ett boende. Låt dig inte sugas in av den stressiga tonen. En seriös hyresvärd bör inte ha så bråttom att hyra ut.

Depositionen

Det är på depositionen, som ska betalas innan man fått se lägenheten, som annonsören tjänar sina pengar. Är depositionen hög i förhållande till hyran är det läge att dra öronen åt sig. Detsamma gäller om annonsören vill att du betalar för något du inte kunnat titta på. Erbjudanden med deposition behöver inte alls vara oseriösa, men var noga med att titta på objektet innan du betalar!

Mottagaren av depositionen befinner sig inte i Sverige

För de flesta bluffar vi stött på ska depositionen betalas till ett konto i UK. Den som vill hyra ut anger t.ex. att de ärvt en lägenhet i Sverige men bor i UK eller att depositionen ska betalas till en förälder som bor i UK. 

Deposition/hyra ska betalas via Western Union eller Moneygram transfer

Det är mycket vanligt att bedragare begär att deposition eller en första hyresinbetalning ska göras via Western Union eller Moneygram transfer.

Hyresvärden ber dig skicka en kopia på ditt pass eller ID

Det betyder inte nödvändigtvis att det är ett bedrägeriförsök men tänk igenom situationen noga innan du skickar iväg kopior av dina identitetshandlingar. Om det är en bedragare kan denne sedan använda ditt namn och kopian av ditt pass/ID när nästa offer kontaktas. I värsta fall kan du också råka ut för identitetsstöld.

Sållningsfrågor i annonstexten

Titta på våra exempel på bluffannonser. Här är många av frågorna utformade för att sålla bort alla intressenter som kan tänka sig ställa obekväma frågor eller syna bluffen.

Olika annonser för olika lägenheter skrivna av samma person, eller av olika personer med samma e-post eller telefonnummer

Googla namnet, e-postadressen och telefonnumret i annonsen, plus ord som "lägenhet", "apartment" eller motsvarande så ser du om personen försöker hyra ut lägenheter även i andra städer. 

Annonserna kan vara skrivna på både svenska och engelska, men vänder sig ofta till målgrupper som kan ha svårt att syna bluffen, såsom utbytesstudenter utan erfarenhet av svenskt uthyrningsförfarande eller unga studenter i städer med stor bostadsbrist såsom Stockholm och Göteborg. Men Linköping och Norrköping är på intet sätt förskonade, så det lönar sig att vara på sin vakt.

Är du osäker på om du fått ett blufferbjudande eller på om din potentiella hyresvärd är seriös, är du välkommen att kontakta oss på KOMBO!

Bedrägerier och alias

Nedan ser du hemsidor och alias som varit inblandade i bedrägerier mot studenter. Tacka inte ja till några erbjudanden från dessa sidor eller alias. Bostäderna de erbjuder finns inte. För att se exempel klicka på länkarna för bedrägerikontrakt 1 och 2 samt bedrägerikonversationer. Det är inte ovanligt att scammers använder namn från faktiska personer från t.ex. Eniro eller från pass från tidigare offer..

Hemsidor

studentroomseu.org

roomsdirectsweden.com

studentroomssweden.com

http://solutionsrental.com/

http://kombobostadkarservice.com/bostad.karservice.se/housing-applicants/beware/fake-ads/trustwebsites.html Det här är en fejksida som utger sig för att vara KOMBO. Lita inte på informationen du hittar här. Vår hemsida finns på bostad.karservice.se.

Alias

Sabrina Timmermann

Katelyn Majorie Areington

Marijn Josephien Bril

Beatrice Achieng

Charlotte Noble

Charlotte Queen

Ela Broniv

August Broniv

Kevin Kemp

Felicia Klarke

Felicia Klarke

Elina M. Hansson

Alice

Estelle Chollw

Hans Kling 

Helen Barrick

Julia Ibne

Jorge Santana

Julia I Pinto

Kristin Johansson

Lars Olsson

Thelen Jasmin Maria

Charlotte m. Ehrnborg

Katrin Wöhr

Boris Omidele

Beatrice Noble

Mail

tsabrina625@gmail.com

majorkatelyn@gmail.com>

siraugustbroniv@gmail.com

feliciaclarke@outlook.com

alice.f12@hotmail.com

ella.barrick@aol.com

estellechollwestelle-c2014@outlook.com

helenbarrick46@gmail.com

hanskling50@outlook.com

jge483@aol.com

julia.ibn@aol.com

lars.olsson74@outlook.com

sjanina1996@gmail.com

tjmaria1997@gmail.com

aron.lisa1@yahoo.de

qcharlotte459@gmail.com

jgoldbt@gmail.com

wohrk1991@gmail.com

beatrice.achieng43g3@gmail.com

beatrice.achieng4893@gmail.com

Logga in

Registrera

Glömt?